Lokin toimialat esittelyssä: infra-ala

Lokki Henkilöstöpalvelut on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 2005 tarjoten räätälöityjä henkilöstöratkaisuja eri toimialoille. Tässä blogisarjassa esittelemme Lokin toimialat.  

Sarjan kuudennessa osassa esitellään infran toimiala, jolla Lokki on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan. Infran toimialasta kertoo alalta pitkän kokemuksen omaava aluepäällikkö Mika Räsänen, joka on työskennellyt Lokilla vuodesta 2018. 

MIKA RÄSÄNEN
ALUEPÄÄLLIKKÖ / VAASA

Palvelua toimitetaan koko Suomeen 

Lokilla on monen kokoisia asiakasyrityksiä paikallisesti toimivista yrityksistä aina valtakunnallisesti toimiviin yrityksiin. Lokki toimittaa palvelua infra-alalla koko Suomeen ja tällä hetkellä työntekijöitä on ulkomaillakin. ”Meillä on palveluksessamme monia työntekijöitä, jotka työllistyvät vuodesta toiseen kauttamme samoille asiakkaille.” Mika sanoo. 

”Tyypillisiä infra-alan työnkuvia, joihin Lokilla haetaan henkilöstöä, ovat erilaiset maanrakentajan työt, kuten kaivinkoneenkuljettaja, lapiomies ja kaivinkoneen perämies, viherrakentaja ja kiviasentaja. Lisäksi haetaan tekijöitä erilaisten koneiden kuljettajiksi, murska-aseman hoitajiksi, infra-asentajiksi sekä henkilöitä koneen huoltoon ja korjaukseen. Paikkoja on myös työnjohtajille.” Mika kertoo.     

Alan työt edellyttävät täsmällisyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa  

Infra-alan töihin hakeutuvilta vaaditaan pääsääntöisesti maanrakennusalan perustutkinto tai työkokemusta alalta. Työnjohtajalla tulee olla rakennusinsinöörin koulutus, suuntautumisena infra. Lisäksi alan töissä tulee olla suoritettuna Työturva ja Tieturva 1 -koulutukset. Muut koulutukset kuten vesityökortti, tieturva 2 sekä ensiavun peruskurssi ja hätäensiapukurssi ovat plussaa tai ovat vaatimuksia vain tiettyihin työtehtäviin. Hakijalla tulee yleensä olla ajokortti, sillä työmaat eivät useinkaan ole julkisten kulkuyhteyksien äärellä.  
 
”Alalla on myös tiettyjä töitä, joihin voi kesällä päästä ilmankin alan koulutusta tai kokemusta. Lokilla onkin hyviä kokemuksia opiskelijoista kesätyöntekijöinä alan tehtävissä. Reippaalla asenteella pärjää hyvin, vaikka kokemusta ei olisikaan.” Mika kertoo.  

Infra-alan työt vaativat tekijältä hyvää fyysistä kuntoa. Lisäksi alan töissä vaaditaan täsmällisyyttä ja luotettavuutta, sillä työtä tehdään osana ryhmää, jonka on voitava luottaa jokaiseen jäseneensä. Alan töissä tulee olla valmius reissutyöhön etenkin Pohjois-Suomessa. Kannattaa myös valmistautua siihen, että alalla työviikot ovat usein nelipäiväisiä, mikä tarkoittaa normaalia pidempiä työpäiviä.   

Reippaille, oppimishaluisille tekijöille on töitä  

Infra-alan töissä on suurta vaihtelua sesongin mukaan, minkä lisäksi kysyntään vaikuttaa asiakasyritysten projektit. Nyt sesongin alkaessa kysyntä on jälleen runsasta. Nuoria Mika haluaisi kannustaa alalle. ”Niin toisen asteen opiskelijoiden kuin korkeakouluopiskelijoidenkin kannattaa pitää ala mielessä kesätöitä etsiessä. Alan töistä saa paljon hyvää kokemusta. Meillä on ollut esimerkiksi arkkitehtiopiskelijoita kiviasentajan hommissa. Kesätöiden lisäksi alaa kannattaa harkita pidemmänkin tähtäimen valintana. Työllisyystilanne on alalla hyvä, joten tekijät, joilla on reipas ote ja halu oppia, työllistyvät kyllä ja voivat tehdä alalla halutessaan pitkän uran.” Mika sanoo.